Water- ontharders

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder van Lubron werkt via het principe van ionenuitwisseling. In de waterontharder worden via dit natuurlijke proces calcium- en magnesiumionen uitgewisseld tegen natriumionen, waardoor zacht water overblijft. De kern van de ontharder wordt gevormd door een hars, waar het calcium en magnesium zich op hechten.

Zout toevoegen en that’s it

De hars van de waterontharder raakt na verloop van tijd verzadigd. Daarom wordt de hars geregenereerd door deze te spoelen met een zoutoplossing. Dit gebeurt automatisch in de Lubron waterontharders. Voor de aanmaak van deze zoutoplossing moet een hoge kwaliteit zeer zuiver zout gebruikt worden. Het enige wat u hoeft te doen is dit zout toevoegen. De rest gaat automatisch. Wij adviseren wel een jaarlijkse onderhoudsbeurt te laten uitvoeren om te zorgen dat uw waterontharder ook na 15 jaar nog perfect zijn werk doet.

Onze ontharders

Speciaal voor particulier gebruik ontwikkelden de engineers van Lubron deze waterontharders. Deze compacte waterontharders werken volgens hetzelfde, beproefde principe als die voor de professionele markt, maar zijn door hun kleine afmetingen en eenvoudige bediening perfect afgestemd op de behoefte van verschillende huishoudens.

Lubron: een gevestigde naam

Lubron Waterbehandeling B.V. is een gevestigde naam voor professionele waterbehandeling in Europa. Al tientallen jaren ontwerpt en produceert Lubron waterontharders en andere waterbehandelingssystemen voor onder andere grootkeukens, de levensmiddelenindustrie en de medische sector.

Modellen

Lubron
450

€ 2.375
incl. installatie en

één jaar zout*

WDL450

Uurcapaciteit
450 liter

Drukverlies
0,1 bar

Zoutverbruik per regeneratie
0,7 kg

Inhoud zoutvat
25 kg

Hoogte

637 mm

Breedte

320 mm

Diepte

500 mm

Elektrische aansluitingen

230 V, 50 Hz

Lubron
750

€ 2.575
incl. installatie en
één jaar zout*

WDL750

Uurcapaciteit
750 liter

Drukverlies
0,2 bar

Zoutverbruik per regeneratie
1,2 kg

Inhoud zoutvat
50 kg

Hoogte

817 mm

Breedte

320 mm

Diepte

500 mm

Elektrische aansluitingen

230 V, 50 Hz

Lubron
1100

€ 2.775
incl. installatie en
één jaar zout*
 

WDL1100

Uurcapaciteit
1100 liter

Drukverlies
0,2 bar

Zoutverbruik per regeneratie
1,8 kg

Inhoud zoutvat
40 kg

Hoogte

817 mm

Breedte

320 mm

Diepte

500 mm

Elektrische aansluitingen

230 V, 50 Hz

Lubron
1700

€ 2.975
incl. installatie en
één jaar zout*

WDL1700

Uurcapaciteit
1700 liter

Drukverlies
0,6 bar

Zoutverbruik per regeneratie
2,7 kg

Inhoud zoutvat
75 kg

Hoogte

1097 mm

Breedte

320 mm

Diepte

500 mm

Elektrische aansluitingen

230 V, 50 Hz

*Installatie uitgaande van een standaard situatie. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de waterontharder zich binnen 2 meter van een stroompunt, waterafvoer en wateraanvoer bevindt. Voor installeren van aansluitingen buiten deze afstand kunnen meerkosten in rekening worden gebracht. Hier leest u meer over in onze leveringsvoorwaarden.

“Onze Quooker was aan het verkalken. Daarom leek het ons handig om er een waterontharder tussen te zetten. Nu hoor ik de Quooker weer stromen en bovendien merk ik het in de badkamer. Daar is ook geen kalkaanslag meer.”

Anoniem uit Harksteden

“Mijn vrouw wilde dat ik elke keer na het douchen de douchewand ging droogmaken en daar had ik geen zin meer in. Toen heb ik een waterontharder aangeschaft. Ik hoef de douchewand niet meer droog te maken!” 

Dhr. Goesten uit Ammerzoden

Veel gestelde vragen

De Lubron waterontharder is voorzien van een hardwaterbijmengventiel waarmee de resthardheid kan worden ingesteld.

Wij adviseren om een klein beetje kalk in het water te laten. De reden hiervoor is dat bij een hoge waterhardheid kalk wordt afgezet, maar dat bij een lage waterhardheid kalk juist oplost in water. Met name in koperen leidingen kan deze zogeheten kalkagressieve eigenschap corrosie veroorzaken. Standaard wordt de resthardheid daarom ingesteld op 3°dH, maar op verzoek kan dit worden aangepast. De resthardheid van 3°dH is verwaarloosbaar en u zult dan ook nauwelijks nog kalk terugzien in bijvoorbeeld uw waterkoker of op de douchewanden.

De eenmalige aanschafprijs van de Lubron waterontharder is afhankelijk van de capaciteit die u nodig heeft. De waterontharder prijzen variëren van € 2.375,- tot € 2.975,- incl. btw. Dit zijn de complete kosten, inclusief 1 jaar zout en installatie (uitgaande van een standaard situatie waarbij afvoer, stroompunt en wateraansluiting zich binnen 2 meter van de waterontharder bevindt)! Bekijk hier welke capaciteit u nodig heeft.

Terugkerende kosten worden gevormd door het aanvullen van het zout. Daarnaast adviseren wij ten zeerste om een onderhoudscontract af te sluiten. Een waterontharder kan zeker 15 jaar mee, maar goed onderhoud is daarvoor wel van belang. 

Dit is uiteraard afhankelijk van de situatie, maar gemiddeld genomen is de waterontharder in een halve tot één dag geplaatst. De installateur neemt altijd eerst contact met u op en kan u dan ook meer vertellen over de installatie. Daarna kunt u direct genieten van de voordelen van zacht water!

In het overzicht hierboven kunt u de afmetingen zien van de verschillende typen waterontharders. Dit geeft een beeld van de ruimte die in ieder geval nodig is om de waterontharder te plaatsen. Houd u tenminste rekening met voldoende ruimte om de waterontharder heen om aansluitingen te kunnen maken en zout te kunnen bijvullen.

Doordat het calcium en mineralen uit het water worden gehaald, houdt u zacht water over met een milde smaak die te vergelijken is met bronwater. Maar over smaak valt natuurlijk te twisten.

Door zacht water te gebruiken heeft u minder zeep, shampoo en schoonmaak- en wasmiddelen nodig. Zeep en shampoo onder de douche drogen uw huid en haar uit. Met een waterontharder heeft u overal in huis zacht water. U zult merken dat u minstens de helft minder van deze middelen nodig heeft voor hetzelfde resultaat. Daarnaast gaat uw apparatuur langer mee. 

De ontharders van Lubron hebben een gering drukverlies. Het drukverlies wordt veroorzaakt doordat er een wettelijke verplichting is om voor een ontharder een CA-klep te plaatsen. Deze klep veroorzaakt een drukverlies van 0,8 bar. Indien u nu reeds weinig druk heeft adviseren wij u om naast de ontharder ook druk verhogende maatregelen te nemen. Vraag onze installateur hiervoor om advies.

Ja, het is toegestaan om een waterontharder te plaatsen, maar daar zitten wel specifieke eisen aan als het om de montage gaat. De installateurs van Lubron zijn op de hoogte van de specifieke wet- en regelgeving op dit gebied en zorgen ervoor dat de installatie van de waterontharder voldoet aan de eisen. Zo moet er bijvoorbeeld een keerklep worden geplaatst. De kosten voor dit onderdeel en de montage ervan zijn opgenomen in de prijs.